Work and Travel Vize İşlemleri
|Work and Travel Programında Vize İşlemleri
J1 vize kategorisi, Amerika Birleşik Devletleri’nde değişim programlarına katılmaya uygun görülmüş adaylar için hazırlanan bir vize türüdür. Work and Travel Programına katılmak isteyen öğrencilerin başvurduğu bu vize türü katılımcının 15 Mayıs – 1 Ekim tarihleri arasında çalışmasına ardından da 30 günlük bir ek süre ile ABD içerisinde seyahat etme hakkı tanır. Öğrenci bu dört ay içindeki çalışma süresini üniversitesinin resmi yaz tatiline göre ayarlar ve çalışma tarihleri de buna göre belirlenir.
Öğrencinin işe girip evraklarını tamamlamasıyla birlikte vize süreci başlar.Vize süreci şu şekildedir:
- Öğrenci kayıt olduktan bir süre sonra ya da işini aldıktan sonra vize departmanından alacağı vize başvuru formunu doldurur ve vize için çekilmiş 5×5 biyometrik fotoğrafının dijital halini ofise gönderir.
- Vize danışmanı, öğrencinin online başvuru formunu (Ds 160) doldurur.
- Vize görüşmesi için gerekli evrakları tamamlar.
- Öğrenci ya kredi kartı bilgileriyle vize ücretini öder ya da vize danışmanından alacağı özel bir numara (MRV Kodu) ile Akbank’a vize ücretini yatırır.
- Vize danışmanı konsolosluktan öğrencinin vize randevusunu alır.
- Vize departmanından sıraya konmuş diğer evraklarını alır ve vize danışmanı vize görüşmesi ile ilgili öğrenciye ayrıntılı bilgi verir.
Vize başvurunuz için gerekli fotoğrafınızın boyut ve içerik bakımından belli kriterlere uyması gerekmektedir. Bu kriterlere uymayan bir fotoğraf yüklemeniz, vize başvuru sürenizin uzamasına sebep olabilir. Fotoğrafınız son altı ay içinde çekilmiş olmalıdır. Fotoğraf örneği yandaki gibi olmalıdır. Fotoğrafçıdan alacağınız dijital kopyasını vize danışmanına, 2 tanesini de vize görüşmenize götürmeniz gerekir.
Vize Evrakları
ABD Konsolosluğunda vize görüşmesine gidecek her öğrenci aşağıdaki evrakları götürmek zorundadır:
- Pasaport
- Biyometrik fotoğraf
- DS-160 Formu
- DS-2019 belgesi
- Çalışma İzni
- Sponsor mektubu
- SEVIS I-901 ücreti ödendi belgesi
- Kapalı zarfta ve ağzı üniversite tarafından mühürlenmiş transkript
- Öğrenci Belgesi
- Vize ücreti ödeme makbuzu
Bunların dışında başvuru sahipleri vize görüşmesi için seyahat planlarını ve kendi ülkelerine olan bağlarını kanıtlayan destekleyici dökümanlar götürebilirler örneğin masraflarını karşılayacak kişinin banka hesap bilgileri, maaş bordrosu veya emeklilik evrakları, diğer finansal evraklar, son sınıf öğrencileri için iş referansı. Bu belgeler isteğe göre verilir.
Work and Travel Vize görüşesinden nelere dikkat etmeli ?
Her vize görüşmesi farklı olsa da mülakat sırasında her başvuru sahibinin bilmesi gereken şeyler vardır. Vizede dikkat edilecekler şu şekildedir:
- Öğrencinin belgeleri belirli bir sırada olmalıdır ve konsoloslukta nasıl hareket edeceğini bilmelidir (Vize departmanı öğrenciyi bilgilendirir)Mülakat 1- 5 dakika arası sürer ve sadece İngilizce konuşulur.
- Öğrencinin Amerika’da yapacağı işi ve gideceği eyaleti çok iyi bilmesi gerekir. Work and Travel programınının amacını, yapacağı işi ve gideceği yeri bilmeyen bir öğrencinin vize reddi alma olasılığı yüksektir.
- Öğrenci vizeden önce “İnsan Kaçakcılığıyla Mücadele Broşürünü” okuması gereklidir. Vize danışmanı broşürü, görüşmeden önce öğrenciye gönderecektir.
- Öğrenciye ayrıca okuduğu okul ve bölümüyle ilgili sorular yöneltilir.
- Bunun yanı sıra İngilizce seviyesini ölçmek için öğrenciye kişisel sorular sorulur.
Vize görüşmenizden önce en önemli evraklarınızı ( Çalışma izni, SEVIS ve Ds 160 Formu) ofisten almanız gerektiğini unutmayın.