Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Work and Travel Nedir ? Ne Değildir ?
 Work and Travel Turkey Forumları : Work and Travel Nedir ? Ne Değildir ?
Konu Konu: ALASKA HAKKINDA Yanıt YazYeni Konu Gönder
Yazanlarda
Mesaj << Önceki Konu | Sonraki Konu >>
peluş87
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Ülke: Türkiye
Gönderilenler: 9
Gönderen: 02-Ekim-2007 Saat 12:40 | Kayıtlı IP Alıntı peluş87

Merhaba arkadaşlar bayanların ALASKAda çalışması konusunda bilgisi olanlar benimle paylaşabilir mi? Alaskaya gitmek para kazanmak ve son 20 günde amerikayı gezmeyi düşünüyorum Alaska deneyimi olan ve bu konuda bilgi sahi arkadaşlardan cvp bekliyorum:)

ygy59
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 75
Gönderen: 02-Ekim-2007 Saat 23:00 | Kayıtlı IP Alıntı ygy59

Arkadaşım ben 2 senedir alaskaya gidiyorum . Özellikle bu sene gittiğim fabrikada (Seward-Icicle) 6-7 tane Türk bayan arkadaş vardı(toplam 40-50 Türktük).Fabrikaya gelen üniversite öğrencilerine baktığımızda Rusya,Ukrayna,Slovakya,Çek Cumhuriyeti ve Türkiyeden öğrenciler vardı . Bunların içinde bayanların oranı en düşük olan Türkiyeydi galiba , diğer ülkelerden gelenlerde ise nerdeyse %40-%30 oranında bayan vardı. Yani fabrikada azımsanmayacak sayıda bayan vardı.

Fakat Alaskada çalışmak gerçekte kolay değil, gitmeden önce kesinlikle hertürlü zorluğu bilerek ve baştan kabul ederek gitmek gerekiyor. 2 senedir ki gözlemlerime dayanarak söylüyorum. Gitmeden önce herkes ordaki şartları bildiğini ,hertürlü zorluğa katlanabileceğini,günde 18 saat çalışabileceğini söylüyor . Herkeste gerçekten büyük bi heves ve 10-12 dolar kazanma hayalleriyle dolu oluyo.Fakat oraya gittikten 15-20 gün sonra bir çok kişi, çok büyük bi hata yaptığını asla Alaskaya gelmemesi gerektiğini düşünmeye başlıyo ve böyle düşünenlerin çoğuda fazla geçmeden fabrikadan ayrılıyo.   Burda erkek ,bayan ayrımı yapmıyorum bu herkes için böyle , yani oraya gidenlerin en az yarısı büyük bi hata yaptığını düşünüyor, hevesinizi kırmak gibi olmasın ama yine söylüyorum gitmeden önce iyi düşünün ve gerçekten tahmin ettiğinizden çok daha zor şartlara kendinizi hazırlayın.

Tabiki bayanlara verilen işler genelde erkeklere verilen işlerden daha basit , fakat ben yinede nedense alaskanın bayanlara göre olmadığını düşünüyorum. Ha oraya gidip 2-2,5 ay çalışıp 6-7 dolar kazanan bayan arkadaşlar yokmu tabiki var. Ben böyle çalışan birsürü bayan arkadaşla tanıştım. Ama yinede ben ,bayan arkadaşlar gitmeden önce bir kez daha düşünsün derim

Yukarı Dön Göster ygy59's Özellikler Diğer Mesajlarını Ara: ygy59

peluş87
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilenler: 9
Gönderen: 03-Ekim-2007 Saat 14:51 | Kayıtlı IP Alıntı peluş87

Cvp yazdığın için çok teşekkürler senin önerebileceğin bi şehir var mı? Mutlaka arkadaşların vardır başka şehire giden.

ygy59
Üye
Üye
Simge

Gönderen: 09-Ekim-2007 Saat 18:11 | Kayıtlı IP Alıntı ygy59

Ben genelde ilk kez giden arkadaşlara herhangi biyer önermem, çünkü gittikleri zaman başka biyerle karşılaştırma şansları olmadığı için Alaskanın en iyi fabrikasınıda önersem pek memnun olmazlar herhalde. Çünkü yine söylüyorum Alaska hakkatten kolay biyer değil... ama 2 senedir gittiğim için tabiki bi çok şehiri ve bi çok fabrikayı biliyorum. Eğer gideceğiniz firma size bir kaç seçenek sunarsa , burda yazın onları ben o şehir ve fabrika hakkında yardımcı olmaya çalışırım.

Zaten burda alaska hakkında yapılan tartışmalar belli bi süre sonra ksır döngüye giriyo ,bunun sebebi "Alaska" konusunun çok genel bi konu olması, bu konuyu biraz daha özele indirgemek lazım aslında,

yani tamam Alaskaya gitmeye karar verdik diyelim, ama bundan sonra fabrika,şehir ve fabrikanın içinde hangi departmanda çalıştığınızda çok önemli

bazılarının Alaskaya gidip çok sevip ,ertesi sene tekrar gitmesi, bazılarınında alaskaya gidip nefret etmesi ,  pisman olup geri dönmesi bundan kaynaklanıyo

censila
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Ülke: Arnavutluk
Gönderilenler: 3
Gönderen: 09-Ekim-2007 Saat 19:06 | Kayıtlı IP Alıntı censila

arkadaşlar bende yenı katıldım ve bu sene buyuk hevesle alaskaya gitme konusunda kararlıyım !! ancak firma konusunda çok tedırgınım lütfen bana yardımcı olun!! firma önerisi beklıyorum!!=)tşkrlerrr=)

ygy59
Üye
Üye
Simge

Gönderen: 10-Ekim-2007 Saat 16:47 | Kayıtlı IP Alıntı ygy59

Aslında yeni katılan arkadaşlar önce forum kurallarını okursa , forumdaki konuların ulaşılabilirliği ve okunabilirliği açısından çok daha iyi olacak. Çünkü aynı konular tekrar tekrar açılıyo ve aynı cevaplar tekrar yazılıyo...

öncelikle bu forumda şirket ismi vermek,şu firma iyidir ya da kötüdür demek yasak...

şunu açıkca söylüyorum ki "şu firma iyidir ona git " diyenlere fazla güvenme , çünkü bunu diyen kişinin mutlaka bundan bi çıkarı vardır. Ayrıca şöylede bi konu var burda birisi şu firma iyidir diye bi isim verse ve bu firma hakkatende bu işi yapan en iyi firma olsa bile, "hayır biz o firmayla gittik birsürü sorun yaşadık onlar şöyle üçkağıtcı şöyle dolandırıcı "   diyen birsürü kişi çıkacaktır. Çünkü bu work and travel işinde ister istemez bir sürü problem çıkıyo . "Biz daha önce hiç bi öğrencimizle sorun yaşamadık , daha önce hiç sorun çıkmadı" diyen firma zaten başta yalan söylüyodur . O firmadan uzak durun...

angaralı
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Ülke: Birleşik Devletler
Gönderilenler: 38
Gönderen: 10-Ekim-2007 Saat 19:26 | Kayıtlı IP Alıntı angaralı

ygy59 Yazdı:

Aslında yeni katılan arkadaşlar önce forum kurallarını okursa , forumdaki konuların ulaşılabilirliği ve okunabilirliği açısından çok daha iyi olacak. Çünkü aynı konular tekrar tekrar açılıyo ve aynı cevaplar tekrar yazılıyo...

öncelikle bu forumda şirket ismi vermek,şu firma iyidir ya da kötüdür demek yasak...

şunu açıkca söylüyorum ki "şu firma iyidir ona git " diyenlere fazla güvenme , çünkü bunu diyen kişinin mutlaka bundan bi çıkarı vardır. Ayrıca şöylede bi konu var burda birisi şu firma iyidir diye bi isim verse ve bu firma hakkatende bu işi yapan en iyi firma olsa bile, "hayır biz o firmayla gittik birsürü sorun yaşadık onlar şöyle üçkağıtcı şöyle dolandırıcı "   diyen birsürü kişi çıkacaktır. Çünkü bu work and travel işinde ister istemez bir sürü problem çıkıyo . "Biz daha önce hiç bi öğrencimizle sorun yaşamadık , daha önce hiç sorun çıkmadı" diyen firma zaten başta yalan söylüyodur . O firmadan uzak durun...

arkadaşk çok güzel özetlemiş. Hoş halen bu sayaflardan iş çıkartmaya çalışan salak firmalar ar :) yarılıyorum hele dün bana mesaj atan biri var ki tam bir facia... Mezun com da adamlar aylarca afiş oldular ama gel görki bastırdı parayı sildirdi ismini ... ne kadar temiz oldu değil mi...

şirketlerin hepsi aynı önemli olan sensin. bende geçen sene çok yazdım bu sayfalara hangi iyi yazın diye ama bence aklınıza en yatkın olanı tercih.

Yukarı Dön Göster angaralı's Özellikler Diğer Mesajlarını Ara: angaralı

izmirege
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Ülke: Amerikan Samoa
Gönderilenler: 509
Gönderen: 12-Ekim-2007 Saat 12:40 | Kayıtlı IP Alıntı izmirege

peluş87 Yazdı:

Merhaba arkadaşlar bayanların ALASKAda çalışması konusunda bilgisi olanlar benimle paylaşabilir mi? Alaskaya gitmek para kazanmak ve son 20 günde amerikayı gezmeyi düşünüyorum Alaska deneyimi olan ve bu konuda bilgi sahi arkadaşlardan cvp bekliyorum:)

alaskaya gidiyosan sadece  cok cok paralar kazanma umuduyla gitme yeter  we her turlu calisma sartlarina ve konaklama sartlarina hazirsan git bence  ama en kotu parani cikarirsin  yani diger islere giden work and travel cilardan daha fazla kazanabilrsin  ama ole abartili kazanirim diye gitme bence
Yukarı Dön Göster izmirege's Özellikler Diğer Mesajlarını Ara: izmirege

DagBoy
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderilenler: 1
Gönderen: 15-Ekim-2007 Saat 14:55 | Kayıtlı IP Alıntı DagBoy

Arkadasşar öncelikle yeni yeni wat programını düşünmeye başladım we bu site cok yardımcı oluyo bilgi alabilmem acısından herkese tesekkurler

Arkadaşlar benim aklıma alaska su an için daha cok yatıo cünkü memur cocuguyum ve wat programına katılmak icin annem ve babam cok dil dokmeme gerekecek maddi anlamda :Dve döndügümde aile me yaptıgı masraflarn hic olmassa büyük bir kısmını geri vermek istiyorum .Aslında orda 2.5 ay calıstıktan sonra kazandıklarımla amerikayıda gezebilme fikri cok cazip geliyor .Kötü bir sezoon olsada en azından masrafımı cıkarabilecegimi duydum nekadar dogrudur ve özelden bana alaska icin güvenilebilir şirketleri yazarsanız sevinirim

Yukarı Dön Göster DagBoy's Özellikler Diğer Mesajlarını Ara: DagBoy

eriador
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderilenler: 21
Gönderen: 16-Ekim-2007 Saat 02:28 | Kayıtlı IP Alıntı eriador

Arkadaslar iyi para kazanmak icin illaki alaskaya gidip orda koca omrunuzu 3 ayda yeyip bitirmeniz gerekmiyor.biraz arastirirsaniz alaskadan daha iyi para kazanabileceginiz yerler bulabilirsiniz.biraz da arastirmak yani emek istiyor. ben bu yaz virginia da calistim.ilk basta saatlik 10 dolar lik sozlesmeyle gittim.sonra 10.5 daha sonrada 11 dolara cikarttilar. 3.5 ayda vergi dahil onbin yaptim.bununla beraber 12 eyalet gezdim.ki gidenler bunun buyuk bi rakam oldugunu bilirler..

alaskada isi sansa birakmaktansa bence guneye inin.yeterki ilk isiniz saglam olsun.ben o azimle gidipte en azindan gezip,masraflarini cikarmayana rastlamadim.bu arada calistigim yerin adini da vermek istiyorum.eger bu sirketin bir is secenegini gorurseniz kacirmayin derim.ilk basta uzun sure (10-12 saat) ayakta durmak agir geliyor ama amerikanin sistemi bu. calistigim yer Newells Rubbermaid adinda bir yer.umarim bu ismi vermemin forum kurallari acisindan sakincasi yoktur..

gorusmek uzere.tesekkurler...

Yukarı Dön Göster eriador's Özellikler Diğer Mesajlarını Ara: eriador

ygy59
Üye
Üye
Simge

Gönderen: 17-Ekim-2007 Saat 23:04 | Kayıtlı IP Alıntı ygy59

Evt ben arkadaşa katılıyorum Alaska dışında da , en az Alaskada kazanacağınız kadar kazanabilirsiniz, fakat  bence önemli olan ne kadar kazandığınız değil , ne kadar para biriktirebildiğiniz. Alaskada çok para kazanmanın en önemli faktörü over time ın fazla olmasının yanı sıra , parayı harcayacak biyerin ve zamanın  olmaması ,konaklamanın ve yemeklerin ucuz ya da bedava olması...

Ben Alaskada çalıştıktan sonra seattlea geçtim ve orda ekmek fabrikasında saati 10 dolardan çalıştım, ama konaklama çok pahalıydı, yeme içme ayrı bi dert ve ulaşım daha da beter bi dert ...

huseyincaliskan
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderilenler: 4
Gönderen: 27-Ekim-2007 Saat 12:24 | Kayıtlı IP Alıntı huseyincaliskan

arkadaslar bende alaskadan daha iyi ssecenekler olabilecegi kanisindayim. ben bu programa 3 sene (2005-06-07) katıldım ve turkiyede harcadıgım parayı her seferinde yanımda getirdim. bu tamamen iyi ve duzenli calısmakla ilgili. ayrıca amerikanın dogu sahilini bastan sona gezdim. yani hem para kazanıp hem gezebiliriz bu programla tabii her sey bize baglı istersek zehirde edebiliriz koca bir yazı... 
Yukarı Dön Göster huseyincaliskan's Özellikler Diğer Mesajlarını Ara: huseyincaliskan

sssinan
Üye
Üye
Simge

Ülke: Turkiye
Gönderilenler: 52
Gönderen: 31-Ekim-2007 Saat 07:25 | Kayıtlı IP Alıntı sssinan

acikcasi ben alaska konusuna karsiyim, insanlar sirf para kazanmak icin bu WAT programiyla gidiyolar alaskaya sonra asil program amaci olan amerika'da gezme isini birakip para ile donuyolar. o acidan amerika icerisinde bir yere gidip 2 iste calismak bence cok daha mantikli, hem ortami daha zevkli olur hem de hafta ici bos vaktin olacagindan bulundugun sehirde gezebilirsin.
Yukarı Dön Göster sssinan's Özellikler Diğer Mesajlarını Ara: sssinan

dryland
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderen: 14-Kasım-2007 Saat 18:41 | Kayıtlı IP Alıntı dryland

arkadaslar bende watı dusunuyorum ve para kazanmakta istiyorum en cok paranın alaskada kazanıldıgını duydum ama koşulları ıyı degıl dıyorsunuz.önerecegınız işler nelerdır ?yardımcı olursanız sevınırım kafam karısık
Yukarı Dön Göster dryland's Özellikler Diğer Mesajlarını Ara: dryland

downhill
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilenler: 16
Gönderen: 21-Kasım-2007 Saat 19:46 | Kayıtlı IP Alıntı downhill

bu konu çok tartışılır..
Benim de söylemek istediğim birkaç şey var bu konuda .
eğer maksimum kazanç  söz konusu ise amerika içinde şans daha fazla ama bu herkes için öyle değil az sayıda kişi maksimumda alaskada maksimum kazanandan fazla kazanıyor ama ortalamada amerika içi alaskanın herzaman altındadır.
Örnekle açıklarsak 100 kişiden 1 i 15bin dolar kazandığını varsayarsak amerika içinde bir işte 99 kişinin kazancı 6000 bin ile 2000 arasında değişir ama alaskada 100 lişiden 1 kişi 12 bin kazanmışsa kalan 99 kişinin kazancı 3000 ile 10000 arasında değişir yani ortalamada alaskada çalışan grubun ortalama kazançları amerika içinden fazladır.
ayrıca bir gerçeğide unutmamak lazım alaskada para çok kazanıldığı için popüler değil para harcanmadığı ve konaklamaların ücretsiz olduğu için popülerdir.Yani siz amerika içinde 6000 kazanın 3 ayda ki bu bile çok uçuk oldu ama diyelimki çok kastınız ve 2 iyi işte birden çalıştınız. konaklamaya para gidecek yola para gidecek yemekler para yani ayda 1000 dolar masrafınız olsa 3000 dolar yapar 6000 -3000=3000 dolar kazanç demek bunun içinden de giderken yapdığınız masrafları düşerseniz toplamda elinize 1000 ile 300 dolar arası para kalır gezdiğiniz gördüğünüz de kar.
ama alaskada 3 ayda rahat 7000 bin kazanabilirsiniz ve masrafınız olmaz alaskaya giderken harcadığınız 2700 doları düşünce elinize kalan 7000-2700=4300 dolar keş paradır işte bütün bu hesaplar ve alaskaya neden rağbet edildiğinin nedeni budur.

Yukarı Dön Göster downhill's Özellikler Diğer Mesajlarını Ara: downhill

downhill
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilenler: 16
Gönderen: 21-Kasım-2007 Saat 19:47 | Kayıtlı IP Alıntı downhill

ama amerika içinde çalışmak ve çalıştıktan sonra eğlenmekte ayrı bir zevktir.
Yukarı Dön Göster downhill's Özellikler Diğer Mesajlarını Ara: downhill

ygy59
Üye
Üye
Simge

Gönderen: 23-Kasım-2007 Saat 20:19 | Kayıtlı IP Alıntı ygy59

evt burda arkadaş gerçektende çok doğru tespitlerde bulunmuş. Şunu özellikle belirtmek gerekir , Alaskada çok para kazanmanın sebebi ,para harcayacak biyerin olmaması,yani konaklama,yeme içme ,ulaşım ücretsiz ya da çok küçük bi rakam ve  bazı fabrikalar hiç vergi kesmiyor.

Ayrıca bunlar yalnızca Alaska için değil ,diğer seçenekler içinde önemli kriterler. Listeden iş seçen arkadaşları uyarmak istiyorum, saat ücreti yüksek diye hemen bi işi seçmeyin. Konaklama ne kadar? yeme içme ne kadar? kalacağınız yerle işyerinin uzaklığı ne kadar? o eyalette ne kadar vergi kesiliyo? gibi kriterleride göz önünde bulundurun. mesela newyork ta saati 15 dolara bi iş bulursunuz ama konaklamaya aylık 500 dolar verirseniz, işe hergün 2 otobüsle gdip gelirseniz, bi öğün yemeğe 10 dolar verirseniz. hiç bi anlamı kalmaz.

Alaska olmasa bile , büyük şehirleri seçmek yerine , orta kısımda kalan daha mütevazi şehirleri seçip ,orda paranızı kazanıp, işten ayrıldıktan sonra büyük şehirlere gidip gezmek bana daha mantıklı geliyor. Büyük şehirlerde yaşamak gerçekten zor....

tutsak028
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderilenler: 2
Gönderen: 01-Aralık-2007 Saat 09:48 | Kayıtlı IP Alıntı tutsak028

arkadaşlar ben yeni kayıldım .nasip olursa b yıl alaskaya gitmeye kararlıyım.ama alaskada sosyallik daha az olduğu için dilime faydasının çok az olacağindan endişe ediyorum.
diğer şehirlerle burayı bi kıyaslarsanız çok sevinirim.
teşkkurler şimdiden
Yukarı Dön Göster tutsak028's Özellikler Diğer Mesajlarını Ara: tutsak028

NavArch
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderilenler: 11
Gönderen: 30-Aralık-2007 Saat 13:04 | Kayıtlı IP Alıntı NavArch

Herkese merhaba,

Ben de 2 yaz önce Montana' ya WaT yaptım. Dilimi de geliştirdim, gezdim de... Bu sene ise, özel sebeplerden ötürü, yüklü miktarda para biriktirmem gerekiyor. Yani tek kriterim "daha çok kazanç".

Alaska' da çalışmanın zorluklarını anlatabilir misiniz? Herhangi bir fabrika için

• Tam olarak nasıl bir çalışma ortamı var? (Soğutucuların içinde mi? Hep ayakta mısınız?)
  • Yukarda kısaca söz edilen şikayetler neler? (Ellerinin yıpranmasından şikayet edenleri hatırlar gibiyim...)

Ve en önemli soru:

• ABD' de, normal çalışma saatlerinizin(40saat) üstü overtime olarak kabul edilir ve bu ekstra saatler normal maaşın 1,5 katı ile çarpılır... Örneğin:

ABD' de saati 7,5$' dan 50 saatlik çalışma:

[(7,5$)*40saat]+[(7,5$*1,5)*10saat]=412,5 $ (-Vergiler)

• Alaska' da ise 7,5$' dan 50 saatlik çalışma:

[(7,5$*1,5)*50saat]= 562,5 $ (-Vergiler)

Bu hesaplama doğru mu?

Yukarı Dön Göster NavArch's Özellikler Diğer Mesajlarını Ara: NavArch

ygy59
Üye
Üye
Simge

Gönderen: 31-Aralık-2007 Saat 14:51 | Kayıtlı IP Alıntı ygy59

Arkadaşım aslında çok genel bir soru sormuşsun , yani ayrıntılarıyla anlatmak gerçekten uzun sürer.  Ben 2006 ve 2007 de Alaskada iki değişik fabrikada çalıştım. Yapılan işin özellikleri fabrikanın içindeki hangi departmanda çalıştığına göre farlılık gösterir. Yani çok değişik çeşitli işler var , ama bana sorarsan genelde basit işler ,tabi ki hepimiz öğrenci olduğumuz için yoğun çalışma temposuna alışık değiliz bu yüzden iş ne kadar basitte olsa 15-16 saat aynı işi yapmak ,özellikle ilk hafta gerçekten çok zor oluyor. Ama insanın vücudu ve psikolojisi alıştıktan sonra işlerin gerçekten basit olduğunu anlıyorsun.

Çalışma ortamını anlatmak için fabrikanın içindeki Departmanları kısaca tanıtayım. Bu departmanlar aşağı yukarı bütün fabrikalarda aynıdır.

1-Front Dock : Burası "ön iskele" dir. Yani fabrikanın önünde deniz kenarında bulunur. Gemiler buraya yanaşır ve bütün balık çeşitlerini buraya boşaltır. Burda balık çeşitleri cinslerine göre ayrılır. (Bu ayırma işlerinde genelde öğrenciler çalışmaz ,tecrübeli elemenlar çalışır.) cinslerine göre ayrılan balıklar el arabalarına ya da büyük kovalara konulur. Bazıları bunların üstüne kürekle buz atar ,bazıları arabaları itekleyerek işleneceği departmana götürür. Yani genelde kas güçüne dayalı işler yapılır. hemde sürekli dışarda çalışırlar. Fakat buranın şöye bir avantajı var; mesela gemi geldi ,balıkları boşaltmaya başladılar 3-4 saatte boşalttılar diyelim ,diğer gemi gelene kadar boş boş dolaşıyolar ya da hortumla kovaları falan yıkıyolar. yani 3-4 saat çalışıp 3-4 saat çalışmıyolar.

2-Fish House: Burası balıkların içlerinin temizlenip, kutulamaya ya da buzluklara gönderildiği yerdir. Fabrikanın en büyük ve en çok işçinin çalıştığı departmandır. Front dock tan gelen balıklar banda sırayla dizilir,makina kafalarını keser,balıklar bantta ilerlerken birileri balığın karnını keser yanındakiler ellerini sokup balığın iç organlarını çıkarır, onun yanındaki elindeki bi aletle balığın kanlarını temizler ,onun yanındaki  vakumla balığın içinde kalan suyu ve kanı alır. en son bir kişi balığı kontrol erder yeterince temiz değilse ,balığı bandın başına yollar. Temizlenen balıkları birileri raflara dizer, sonra birileri bu rafları buzluğa götürür. Bandın başında çalışmak gerçekten zordur, çünkü önünden 3-4 saniyede bir balık geçiyor ve o zaman aralında sana verilen görevi yapman lazım ,yani çok hızlı çalışmak gerekiyor ve senin hızını bandın hızı belirlediği için ona ayak uydurmak zorundasın. Mesela balıkların iç organlarını çıkartanların ilk birkaç gün işaret ve baş parmakları şişer. Fish house zordur ama çalışması garantidir ,çünkü fabrikanın en temel departmanı olduğu için fish house çalışmazsa fabrika çalışmaz .

3-Cannery: Bu bölüm konserveleme işlemi yapıyor. Hadi ton balığı konserveleri var ya onu gibi... ama yanlızca Pink denilen bir balığı işliyorlar. İlk başta pink balığı fish housede yapılan işleme benzer bi işlemle temizleniyor,(yani bant başında çalışma işi orda da var  ....) sonra makine bu balıkları dikey olarak ortadan bölüyor ,bu parçaları birileri alıp yüzgeç kısımlarını ,ezilmiş kısımlarını bıçakla kesiyorlar. Sonra balıklar birkaç makineye sokuluyor ve konservelemeye veriliyor burda makineye konserve kutularını dizme, konserveleri kutulara dizme , kutulara etiket yapıştıma gibi işler var.

4-Frizeer(Back Dock): Burda fish housede temizlenip buzluğa konulmuş balıklar, çıkartılıp ,bi makineye atılıyor ,bu makine donmuş balıkları suyun içine daldırıp çıkartmaya yarıyor. Burda da bazıları kutu yapıyor, bazıları kutuların içine poşet geçiriyor,bazıları balıkları kutulara koyuyor, bazıları tepsilerden donmuş balıkları boşaltıyor,bazıları kutuları tartıp üstüne kilosunu  yazıyor. Bence burası fabrikanın en rahat yerlerinden birisi ,birtek raflardan donmuş balıkları makineye boşaltma işi zor, 30-40 kiloluk tepsileri iki kişi karşılıklı kaldırıp hızlıca masaya vurmanız lazım, çünkü balıklar tepsinin üzerinde donunca tepsiye yapışıyor :(   ama departmanların içlerinde yapılan işler değişmeli yapılıyor.

5-Eggroom: Bence burası fabrikanın en basit bölümü. Genelde kızlar burda çalışıyor Fish houseden gelen balığın iç organlarından balık yumurtaları ayrılıp yıkanıyor ve üstündeki zarlar cımbızla alınıp kutulara konuyor,burda bazıları kutulara tuz koyuyor,bazıları kutuların kapağını kapatıyor bazıları kutuları tartıyor,1 kiloya eşitlemeye çalışıyor. Yani basit bi bölüm bence buraya girmeye çalışın :)

Fabrikadaki departmanlar bunlar, bu departmanlar her fabrikada vardır. Eğer yanlış yazdığım bişey olduysa ,bilen arkadaşlar düzeltirse sevinirim. Bide gidip gelen arkadaşlar hangi departmanda çalıştığını ve ne iş yaptığını yazarsa ,gidecek arkadaşlar bilgilenmiş olur. Tabiki bütün fabrikalarda yalnızca bu departanlar yok buna ek olarak flatroom,yengeç işleme ... vs gibi bölümler de var.

Özet olarak fabrikada hangi departmanda çalıştığınız önemli, ilk başta rastgele bi departmanda başlatırlar fakat eğer beğenmezseniz çalıştığınız departmanı değiştirebilirsiniz. Eğer size sorarlarsa ya da değiştirme imkanınız olursa önce eggroom ,sonra backdock ı önerebilirim. Aman Bandın başındaki işlerden uzak durun :)  walla kabus gibi...

NavArch
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderilenler: 11
Gönderen: 01-Ocak-2008 Saat 00:02 | Kayıtlı IP Alıntı NavArch

Sağolasın yeterince açıklayıcı olmuş...

Yukarı Dön Göster NavArch's Özellikler Diğer Mesajlarını Ara: NavArch

ygy59
Üye
Üye
Simge

Gönderen: 01-Ocak-2008 Saat 13:11 | Kayıtlı IP Alıntı ygy59

Maaş hesaplamaya gelince , bence her fabrika da hesaplama değişiklik gösteriyor, ya da şöyle söyleyim benim çalıştığım iki fabrikada farklıydı. 2006 da gittiğim fabrika da saat ücreti 7.15 , overtime 10.75 ti.  Ama hesaplama şekilleri gerçekten iyiydi, hatta ben ilk duyduğumda ,söyleyenlere inanmamıştım , şöyle hesaplıyolardı :

haftalık 40 saati geçtikten sonra ,diğer bütün çalışmalar 10.75 ten. yani pazartesi-salı-çarşamba zaten 40 saati geçiyosun ve perşembe,cuma,cumartesi, pazar tam gün 10.75 ten ççalışıyosun. Fakat diğer 40 saat te hepsi 7.15 değil. (Bana göre yanlışlık olan kısım burasıydı) mesela pazartesi 15 saat çalıştın ilk 8 saati 7.15 diğer ,7 saat 10.75 ti.  Yani aslında pazartesi-salı-çarşamba 8 er saatten 24 saat falan 7.15 ,diğer bütün saatler 10.75 ti. Ayrıca sıfır vergi kesiyorlardı.

2007 de çalıştığım fabrika tam tersi overtime ları çok kısarak hesaplıyordu. Tam olarak senin verdiğin hesaplamadaki gibi yani 50 saatlik çalışmada:

[(7,5$)*40saat]+[(7,5$*1,5)*10saat]=412,5 $ (-Vergiler)

hergün 8 saatten sonrası overtime , tam gün overtime olması için 5 gün en düşük 8 saat çalışman gerekiyordu. Yani overtime olarak çalıştığın saatleri o 40 saatin içine eklemiyorlardı. Ayrıca bütün vergileride kesiyolardı.

yani ilk gittiğim fabrikaya gitmediğime pişman oldum arada çok çok fark vardı.

zabunal
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderen: 31-Mart-2008 Saat 19:59 | Kayıtlı IP Alıntı zabunal

ygy59 Yazdı:

Arkadaşım aslında çok genel bir soru sormuşsun , yani ayrıntılarıyla anlatmak gerçekten uzun sürer.  Ben 2006 ve 2007 de Alaskada iki değişik fabrikada çalıştım. Yapılan işin özellikleri fabrikanın içindeki hangi departmanda çalıştığına göre farlılık gösterir. Yani çok değişik çeşitli işler var , ama bana sorarsan genelde basit işler ,tabi ki hepimiz öğrenci olduğumuz için yoğun çalışma temposuna alışık değiliz bu yüzden iş ne kadar basitte olsa 15-16 saat aynı işi yapmak ,özellikle ilk hafta gerçekten çok zor oluyor. Ama insanın vücudu ve psikolojisi alıştıktan sonra işlerin gerçekten basit olduğunu anlıyorsun.

Çalışma ortamını anlatmak için fabrikanın içindeki Departmanları kısaca tanıtayım. Bu departmanlar aşağı yukarı bütün fabrikalarda aynıdır.

1-Front Dock : Burası "ön iskele" dir. Yani fabrikanın önünde deniz kenarında bulunur. Gemiler buraya yanaşır ve bütün balık çeşitlerini buraya boşaltır. Burda balık çeşitleri cinslerine göre ayrılır. (Bu ayırma işlerinde genelde öğrenciler çalışmaz ,tecrübeli elemenlar çalışır.) cinslerine göre ayrılan balıklar el arabalarına ya da büyük kovalara konulur. Bazıları bunların üstüne kürekle buz atar ,bazıları arabaları itekleyerek işleneceği departmana götürür. Yani genelde kas güçüne dayalı işler yapılır. hemde sürekli dışarda çalışırlar. Fakat buranın şöye bir avantajı var; mesela gemi geldi ,balıkları boşaltmaya başladılar 3-4 saatte boşalttılar diyelim ,diğer gemi gelene kadar boş boş dolaşıyolar ya da hortumla kovaları falan yıkıyolar. yani 3-4 saat çalışıp 3-4 saat çalışmıyolar.

2-Fish House: Burası balıkların içlerinin temizlenip, kutulamaya ya da buzluklara gönderildiği yerdir. Fabrikanın en büyük ve en çok işçinin çalıştığı departmandır. Front dock tan gelen balıklar banda sırayla dizilir,makina kafalarını keser,balıklar bantta ilerlerken birileri balığın karnını keser yanındakiler ellerini sokup balığın iç organlarını çıkarır, onun yanındaki elindeki bi aletle balığın kanlarını temizler ,onun yanındaki  vakumla balığın içinde kalan suyu ve kanı alır. en son bir kişi balığı kontrol erder yeterince temiz değilse ,balığı bandın başına yollar. Temizlenen balıkları birileri raflara dizer, sonra birileri bu rafları buzluğa götürür. Bandın başında çalışmak gerçekten zordur, çünkü önünden 3-4 saniyede bir balık geçiyor ve o zaman aralında sana verilen görevi yapman lazım ,yani çok hızlı çalışmak gerekiyor ve senin hızını bandın hızı belirlediği için ona ayak uydurmak zorundasın. Mesela balıkların iç organlarını çıkartanların ilk birkaç gün işaret ve baş parmakları şişer. Fish house zordur ama çalışması garantidir ,çünkü fabrikanın en temel departmanı olduğu için fish house çalışmazsa fabrika çalışmaz .

3-Cannery: Bu bölüm konserveleme işlemi yapıyor. Hadi ton balığı konserveleri var ya onu gibi... ama yanlızca Pink denilen bir balığı işliyorlar. İlk başta pink balığı fish housede yapılan işleme benzer bi işlemle temizleniyor,(yani bant başında çalışma işi orda da var  ....) sonra makine bu balıkları dikey olarak ortadan bölüyor ,bu parçaları birileri alıp yüzgeç kısımlarını ,ezilmiş kısımlarını bıçakla kesiyorlar. Sonra balıklar birkaç makineye sokuluyor ve konservelemeye veriliyor burda makineye konserve kutularını dizme, konserveleri kutulara dizme , kutulara etiket yapıştıma gibi işler var.

4-Frizeer(Back Dock): Burda fish housede temizlenip buzluğa konulmuş balıklar, çıkartılıp ,bi makineye atılıyor ,bu makine donmuş balıkları suyun içine daldırıp çıkartmaya yarıyor. Burda da bazıları kutu yapıyor, bazıları kutuların içine poşet geçiriyor,bazıları balıkları kutulara koyuyor, bazıları tepsilerden donmuş balıkları boşaltıyor,bazıları kutuları tartıp üstüne kilosunu  yazıyor. Bence burası fabrikanın en rahat yerlerinden birisi ,birtek raflardan donmuş balıkları makineye boşaltma işi zor, 30-40 kiloluk tepsileri iki kişi karşılıklı kaldırıp hızlıca masaya vurmanız lazım, çünkü balıklar tepsinin üzerinde donunca tepsiye yapışıyor :(   ama departmanların içlerinde yapılan işler değişmeli yapılıyor.

5-Eggroom: Bence burası fabrikanın en basit bölümü. Genelde kızlar burda çalışıyor Fish houseden gelen balığın iç organlarından balık yumurtaları ayrılıp yıkanıyor ve üstündeki zarlar cımbızla alınıp kutulara konuyor,burda bazıları kutulara tuz koyuyor,bazıları kutuların kapağını kapatıyor bazıları kutuları tartıyor,1 kiloya eşitlemeye çalışıyor. Yani basit bi bölüm bence buraya girmeye çalışın :)

Fabrikadaki departmanlar bunlar, bu departmanlar her fabrikada vardır. Eğer yanlış yazdığım bişey olduysa ,bilen arkadaşlar düzeltirse sevinirim. Bide gidip gelen arkadaşlar hangi departmanda çalıştığını ve ne iş yaptığını yazarsa ,gidecek arkadaşlar bilgilenmiş olur. Tabiki bütün fabrikalarda yalnızca bu departanlar yok buna ek olarak flatroom,yengeç işleme ... vs gibi bölümler de var.

Özet olarak fabrikada hangi departmanda çalıştığınız önemli, ilk başta rastgele bi departmanda başlatırlar fakat eğer beğenmezseniz çalıştığınız departmanı değiştirebilirsiniz. Eğer size sorarlarsa ya da değiştirme imkanınız olursa önce eggroom ,sonra backdock ı önerebilirim. Aman Bandın başındaki işlerden uzak durun :)  walla kabus gibi...

ben zeynel tanıdın mı ygy

2.nci satırdaki bölüm benim çalıştığım yerdi ama maalesef adını yanlış yazmışsın. doğrusu "Cold Storage" olacaktı teesüf ederim. arada iş bitince gelip çalışırken biliyodun adını. şimdi mi unuttun. nerde vefa borcu hanii

Yukarı Dön Göster zabunal's Özellikler Diğer Mesajlarını Ara: zabunal

ygy59
Üye
Üye
Simge

Gönderen: 31-Mart-2008 Saat 23:11 | Kayıtlı IP Alıntı ygy59

oo zeynel bu sene yine "Cold Storage" dasın herhalde, çalışmaz olsaydım nerden çalıştım,benim Back Dock gibisi varmı :)
ben onu genelleme olarak yazdım,çünkü çoğu fabrikada "Cold Storage" ile "Fish House " birleşik oluyo, icicle çok büyük olduğu için ayırmışlar.

kuzu
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderilenler: 4
Gönderen: 21-Mayıs-2008 Saat 02:27 | Kayıtlı IP Alıntı kuzu

slm,

bu yaz alska için herşeyi ayarladım, fakat yalnız gideceğim,

yol hakkında bana bilgi verebilirmisniz,yolculuk sırasında ne gibi zorluklarla karşılaşabilirim, mesela aktarmalar filan,

<< 1 2 >>

Yanıt YazYeni Konu Gönder
Yazıcı Sürümü Yazıcı Sürümü

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Açık Forumda Anketlerde Oy Kullanma